Menu Content/Inhalt
Home arrow Meer info arrow De inkoper maakt het verschil
De inkoper maakt het verschil PDF Print E-mail
ImageAls inkoper kunt u uw leverancier vragen om een gedragscode op te stellen en de uitvoering van de code te laten verifiëren door een onafhankelijke instantie, bijvoorbeeld de Fair Wear Foundation.

Als u als inkoper bent van een particulier bedrijf zonder overheidssteun kunt u zelf bepalen welke eisen u aan uw kledingleverancier stelt. Maar ook als u rekening moet houden met de Europese aanbestedingsregels, kunt u om een gedragscode en onafhankelijke verificatie van de code vragen. Door het vragen naar een gedragscode en de verificatie wordt geen specifiek bedrijf of groep van bedrijven bevoordeeld; het ligt binnen het bereik van elk bedrijf om aan deze eisen te voldoen.

Ook als u inkoopt via een agent kunt u de agent vragen voor haar assortiment een volledige gedragscode op te stellen en deze onafhankelijk te laten verifiëren.

De gemeente Enschede heeft bij haar openbare aanbesteding van de kleding het hebben van een gedragscode en de onafhankelijke verificatie hiervan ‘gewogen’. Al wogen deze vragen maar voor een paar procent mee bij de uiteindelijke toewijzing van de tender, toch waren alle meedingende leveranciers bereid hier aan te voldoen en zich bij de Fair Wear Foundation aan te sluiten. Op het moment dat prijs en kwaliteit van de meedingende leveranciers dicht bij elkaar liggen, kan zelfs een licht weging van arbeidsomstandigheden doorslaggevend zijn.
Last Updated ( Thursday, 19 July 2007 )
 
< Prev   Next >